Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΞΑΝΑ...

Μετα απο δυο μαραθωνιους μεσα στη χρονια αποφασισα οτι επιτελους μπορω να ασχοληθω λιγο με το βουνισιο τρεξιμο το οποιο δεν το κατεχω πολυ καλα ακομη αλλα μ’αρεσει πολυ.
Ενεδωσα λοιπον στις προσκλησεις των φιλων και μετα απο απανωτα τρεξιματα σε Αεθλο , Ατλαντιδα και Περαιβου πηγα Χορτιατη    , ο αγωνας του οποιου αποτελει διαρκη στοχο και ποθο μου.
Ο Χορτιατης συμφωνα με την τοπικη ιντερνετικη εφημεριδα-για να μορφωνεστε και λιγο :(*αυτο ειναι καπως παραδοξο.Ιντερνετικη εφημεριδα. Γιατι ως γνωστον με τις εφημεριδες καθαριζεις και κανα τζαμι η τυλιγεις ψαρια. Με την ιντερνετικη τι κανεις? σκουπιζεις με το λαπτοπ? παμε παρακατω ομως):

"Ο Χορτιάτης ή Κισσός (1201μ.) είναι το βουνό της Ν. Μακεδονίας και γεωγραφικά ανήκει στο συγκρότημα των βουνών της Χαλκιδικής…. Αντίθετα με το γειτονικό του Χολομώντα, που είναι εκτεταμένος και πολύκορφος, και καλύπτει με τις πολλές πτυχώσεις και διακλαδώσεις του το κέντρο της Χαλκιδικής και φτάνει ως τη Θάλασσα, ο Χορτιάτης είναι φτωχός σε διακλαδώσεις και κορυφές.
Η ψηλή κορυφή του (1201μ.) έχει σχήμα κώνου και τελειώνει σ’ ένα μικρό οροπέδιο 50μ. περίπου… Σε αρκετά μέρη φυτρώνουν πουρνάρια, όπως και σ’ όλες τις πλαγιές προς τον Θερμαϊκό και την Θεσσαλονίκη, που είναι και αυτές γυμνές από δέντρα. Αντίθετα η Β. και ΒΑ. έχουν θαυμάσια δόση κυρίως από καστανιές.
Στην αρχαιότητα ήταν όλος σκεπασμένος από πυκνά δάση και γεμάτος άγρια θηρία" (Για λασπες δεν λενε τιποτε που ειναι μονιμως σαν τα λουτρα της  Πικρολιμνης - χωρις βεβαια τις γριες με τα ρευματικα)
Εγω φυσικα δεν εδωσα σημασια στην τελευταια παραγραφο και μολις ειπε ο Στελιος ο Καϊαφας για προπονηση  πηγα πρωι - πρωι , λεω “εμεις κι εμεις θα ειμαστε , παμε για ενα χαλαρο”.
Σκαω μυτη νυσταγμενος και βλεπω καμια τριανταρια ημιτρελλους (τα αγρια θηρια που λεγαμε) να ανυπομονουν να ξεχυθουν στις λασπες, μαζι και ο Μακης ο Μηλιας  και λεω παει την βαψαμε…
Γινεται και μια συντομη παρουσιαση των συμμετεχοντων ελεγε λοιπον ο Σταυρος ο Μπαλιωτης “ειναι μαζι μας ο ταδε που τερματισε πρωτος εκει , μαζι μας ο αλλος που τερματισε πρωτος εκει” - ηταν ολοι οι γρηγοροι εκει -, για μενα τιποτε δεν ειπε που ημουνα μεσα στους τρεις τελευταιους του περυσινου αγωνα του Χορτιατη , ειναι κι αυτο ενα επιτευγμα οπως και να το κανεις.
Ευτυχως ομως διασωθηκα , ειμασταν μαζι με εφορο ΣΔΥΘ , τον σκυλο του  και κανα δυο ακομη λογικους ανθρωπους και εν τελει καναμε μια χαλαρη διαδρομη με φωτογραφιες συζητησεις και χαβαλε, βουτηξαμε ολο χαρη  στα ρυακια και στη λασπουρα και τερματισαμε αρτιμελεις σε χρονο  που δεν κανουν ουτε τα δεντρα, ολοκληρωνοντας  μια επιτυχημενη τρεξιματικη χρονια. 
Γιατι φετος ετρεξα κοντα στα δυο χιλιαδες χιλιομετρα , προπονηση που απεδωσε τοσο πολυ, που εκανα και παλι ολους σχεδον τους αγωνες μου στον ιδιο χρονο με τον ιδιο ρυθμο που κανω παντα .
Επιβεβαιωνεται ετσι η θεωρια  οτι ο ογκος και η ποιοτητα  της προπονησης ειναι αναλογη πολλων πραγματων αλλα παντως οχι του χρονου που τελικα επιτυγχανω.

Αγωνιστικα αξιζε πολυ φετος ο Χορτιατης αν και τραυματιστηκα ,  μ’αρεσαν οι δυο μαραθωνιοι σε Πελλα και Κων/νουπολη στον πρωτο εκανα ενα καλο (για μενα) χρονο,  στον δευτερο αν και περιμενα να παω καλυτερα λογω αρκετης και καλης προπονησης δεν πηγα πολυ καλα , (αλλα περασα ωραια    λογω παρεας) μ’αρεσε – οπως παντα το Ξηρολιβαδο αλλα και η περιπετεια της Σφενδαμης , βουλιαξα ομως σε Νυκτερινο και Διον.  
Αυτα.
Στο σημειο εκκινησης

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

SPIRIT OF MARATHON

Aλιευσα την φωτογραφια  απο περιηγηση στο runners world

Spirit of Marathon - Boston by Mico Kaufman
Το αγαλμα το εστησαν στη Βοστωνη μετα απο χορηγια της New Balance. 
Απεικονιζει τον Στελιο Κυριακιδη , νικητη του αγωνα του 1946 που καθοδηγειται απο τον Σπυρο Λουη...
Αντιστοιχως σε μας βλεπουμε στο "Κατσανειο",  στο μνημειο που ειχε γινει για την Ολυμπιονικη Βουλα Πατουλιδου , οτι ξηλωσαν το ονομα της (γιατι αν δεν κανω λαθος ειχε τολμησει να παρει μεταγραφη απο τον Ηρακλη οπου ανηκε παλιοτερα) 
Τετοια σκατα ειμαστε...

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ

Τιποτα φετος απο αγωνες ....
Την επεσα  κανονικα...
Δεν πηγα πουθενα , ουτε στον Φιλιππειο,  ουτε στην Πυλαια , αφεθηκα στο ασκοπο τρεξιμο με φιλους , κυριως στο βουνο...
Ας αφησω και καναν αλλον να κερδισει... 
Πιο πολυ στην διαδρομη του Αεθλου και Ατλαντιδα  , αλλα και Περαιβου – καλογριες... Ειδικα το τελευταιο, παρεα με 3 καλους φιλους την Κυριακη  ηταν απολαυστικο , κολλητο τρεξιμο με αυτο του Σαββατου , διαδρομη απο την γεφυρα, στροφη στο 3 και βουρ μεχρι το μοναστηρι ,  αφου περασαμε την αντιπυρικη η οποια ηταν κατι σαν την αναβαση στο Εβερεστ , ακομη και για μας που εχουμε και μια εμπειρια απο ανηφορες  (εδω γελαμε , ποτε δεν εχω τρεξει σε αντιπυρικη και ουτε προκειται , τρεχεις δυο λεπτα  και ειναι σαν να εκανες εκστρατεια στην Μικρα Ασια) .
Ολοι την ανεβηκαμε φυσικα περπατωντας, εκτος απο τον λευκο Κενυατη που την ανεβηκε τρεχοντας και μαλιστα γρηγορα , απηλλαγμενος προφανως απο την παρουσια μας - μια και εμεις μειναμε πισω σαν φτωχοι συγγενεις . Εμεις παροτι μεγαλοψυχοι και αληθινοι φιλαθλοι, τον αντιμετωπισαμε με ζηλεια ,  μισος, ακατανομαστες απειλες και υβρεις, γιατι οσο ναναι,  μας εκανε κουρελι ψυχολογικα (φωναζε και «αντε – αντε» ο προκλητικος, ενω μας παρατηρουσε με περιφρονηση οταν ηπιαμε λιγο νερο) .
Μετα το σοκ της σχεδον καθετης αναβασης συνεχισαμε  προς το μοναστηρι με τις καλογριες , εγω δε που ημουν προετοιμασμενος για το πολυ 20 χιλιομετρα , τους εριξα ενα συνοπτικο βρισιδι (χαμηλοφωνα ομως ειχε και κοσμο) και ετσι μεσα σε εορταστικο κλιμα ομονοιας και συναδελφικοτητας συνεχισαμε την επιστροφη μας προς τον πολιτισμο.

Ελεγε βεβαια πολυ το τρεξιμο ειχε πολυ  καλο καιρο μετα απο μερες βροχης και μουχλας και επεται συνεχεια σε χορτιατηδες και αλλα λασπερα τοπια.  
Τετοια καλογρια δεν ειδαμε

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ


Σαν τα Τουρκικα δεν εχει ...
Εκτος απο το οτι ανακηρυχθηκα διηπειρωτικος πυραυλος... εεεεε δρομεας ηθελα να πω , με ειπαν και Κιταραλαραρασι Ατλετ (προφανως αθλητης) αλλα και Καζανμιστιρ...και επιπλεον Ντερετσεϋλε Ταμαμλαγιαρακ... (αυτο πρεπει να εχει σχεση με το “ταμαμ” που λεμε κι εμεις οτι τερματισα "ταμαμ" , (ας πουμε τερματισα “προσηκοντως”) και οχι με την ψυχη στο στομα οπως συμβαινει καθε φορα που τερματιζω τον κατηραμενο μαραθωνιο. ... 
Ε και εγω να συμπληρωσω  με τα λιγα τουρκικα που ξευρω: αλ σικινί βουρ ντουβαρά, νε σικίν κιριλίρ, νε ντουβάρ γικιλίρ 


(Μια παροιμια ξερω κι αυτη προστυχη ειναι, η μαμα μου με την εμαθε ομως που ηταν και φιλολογος)