Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ




Αναμεσα στους πολλους φιλους που εχω κανει στο τρεξιμο ειναι ο πολυ γνωστος στους δρομεις της Θεσσαλονικης , ο φιλος μου ο Μπαμπης ο Σεμερτζιδης , πολιτικος μηχανικος στο επαγγελμα , συνταξιουχος τωρα (το ακρο αντιθετο του συνταξιουχου κατα τη γνωμη μου) φανατικος δρομεας αλλα βασικα φιλαθλος , φιλοσοφημενος τυπος με αποψη , τον οποιον τον παρακολουθω που γυμναζεται γιατι το γουσταρει και ευχαριστιεται .
Τον παρακολουθω που ακολουθει το προγραμμα του και τρεχει κυριως μονος του μακρια απο τις μεγαλες παρεες και το πολυβουο σταδιο απο το οποιο απλως περναει.
Το (Καυτανζογλειο) σταδιο ειναι για μας στη Θεσσαλονικη το βασικο meeting point και προπονητηριο καθως απο την εποχη που το βοηθητικο του σταδιο ειχε χωμα γυρω γυρω και δεντρα,  αποτελουσε κεντρο συγκεντρωσης των δρομεων της πολης. Ο Μπαμπης δεν ερχεται πια πολυ πολυ εκει , παρα  μονο περναει σποραδικα και διαπιστωνω σιγα σιγα οτι καλα κανει.
Το σταδιο (μιλαμε βασικα για το βοηθητικο) εχει παψει πλεον να ειναι κεντρο προπονησης για το κοινο της πολης καθως οπως αποδεικνυεται το διαχειριζονται κατα το δοκουν και παντως οχι για το κοινο, για τους δημοτες για τους ελευθερα αθλουμενους.
Ανηκω εδω και δεκαετιες σε αυτην την κατηγορια των ελευθερα αθλουμενων  που σε ελευθερη μεταφραση σημαινει ανθρωποι καποιας ηλικιας (οχι παιδια ή εφηβοι ουτε καν νεοι) που δεν  μπορουν να πανε σε ομαδες , δεν εχουν πολυ χρονο λογω δουλειας και δεν γουσταρουν να καθονται μπροστα στην τηλεοραση.
Με την παρεα μου τρεχουμε πολυ νωρις το πρωι και φευγουμε βαρια βαρια 7 το πρωι για μπανιο, και δουλεια. Επειδη ειμαστε δεμενοι με το σταδιο το ειδαμε με μεγαλη χαρα να γινεται δαπανη (με χρηματα του κρατους) και να ανακαινιζεται μετα απο χρονια τουλαχιστον ως προς το ταρταν το οποιο εγινε εξαιρετικο. Αποδυτηρια, παροτι καταστραφηκαν απο τον χειμωνα του 2017 δεν επισκευαστηκαν, αλλα τελος παντων, το ταρταν  ειναι ωραιο. Ετσι πληρωσαμε και την συνδρομη και χαλαλι για το γηπεδο , για να χουμε μια καρτα εισοδου.
Παω τις προαλλες να μπω απογευμα, ακουω ενα  "ωπα ρε μεγαλε (sic)  που πας?" Λεω "ρε παιδια εχω καρτα" . "Οχι" μου λεει εισοδος για το κοινο στο βοηθητικο μονο ωρες 7 το πρωι έως 2 το μεσημερι. (τα παιδια στην εισοδο ηταν ευγενικα , τι να κανουν και αυτοι την δουλεια τους κανουν)
Δηλαδη γηπεδο πας μονο αν εισαι ανωμαλος σαν κι εμας που πηδαμε τα καγκελα - μεγαλοι ανθρωποι - στις 5 το πρωι , η αν εισαι ανεργος , η αν εισαι συνταξιουχος ή τελος παντων δεν κανεις κατι αλλο την ωρα που ολοι δουλευουν.
Μεσα στο βοηθητικο γηπεδο μπαινουν πια μονο τα παιδακια και οι αθλητες και ΦΥΣΙΚΑ οι επαγγελματικες ομαδες προπονησης που πλεον εχουν ενα ωραιοτατο γηπεδο το οποιο φτιαχτηκε με τα δικα μας λεφτα για να κανουν αυτοι την δουλεια τους
Και αναρωτιομουν γι'αυτα την ωρα που ετρεχα μεσα στο σκοταδι του κεντρικου γηπεδου με τις κερκιδες νιωθοντας ηλιθιος που πληρωσα για να βγαλω καρτα...
Ο κυριος αυτος που εξοβελισε το κοινο απο το καινουριο βοηθητικο γηπεδο το κληρονομησε το Καυτανζογλειο απο τον παππου του και κανει κουμαντο?
Οι επαγγελματικες ομαδες τι ρολο παιζουν? Να υπαρχουν κι αυτες δεν λεω. Χρειαζονται. Και πανω απο ολα οι αθλητες και τα παιδακια.
Αλλα και για τους απλους ανθρωπους ρεεεεεεεεε.
Δεν ειμαστε πια 10 χρονων να μας παρει ο μπαμπας μας να παμε στο γηπεδο . Ουτε μπορουμε να παμε για μπασκετ - το εφηβικο εκλεισε. Και ειμαστε σε δυσκολη ηλικια χωρις επιλογες.
Αυτα σκεφτομουν και συγχυζομουν. Γιατι και στο μπασκετ τα ιδια σκατα εγιναν   . Χτισαν με δημοσια λεφτα γηπεδα επι γηπεδων και δοθηκαν χαρισμα στα σωματεια να κανουν κουμαντο σαν ναναι δικα τους.
Τα γηπεδα ειναι και δικα μας .
Ε μετα πως να μην συγχυζομαι οταν βγαινει ο καθενας και οριζει οτι γουσταρει. Δεν λεμε τιποτε για το οτι πληρωνουμε για το γηπεδο του κληροδοτηματος Καυτανζογλου.
Δεν λεμε τιποτε για το οτι κατελαβαν δημοσιο χωρο κλεινοντας τον χωρο κατω απο τις κερκιδες για να γινει καφετερια. 
Ε χεστε μας ρε παιδια , μην μας πετατε και εξω.
Τελικα ο Μπαμπης ειχε δικιο . Περναει εξω απο το σταδιο  και φευγει παει στο βουνο .

Μαζι σου Μπαμπη

2 σχόλια:

  1. Εκτός αυτού που αναφέρεις και συμφωνώ οι ομάδες πληρώνονται από τους γονείς των παιδιών χωρίς οι υπεύθυνοι των ομάδων να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για το χώρο που κάνουν χρήση όπως και στην εφορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και από οτι κατάλαβα οι ομάδες έχουν μια δυο κάρτες που τις περνάνε χέρι χερι από τα κάγκελα και βολεύουν όλα τα παιδιά . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή